Sunday, October 25, 2009

Spring Su-duce






“Dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang”


“KHUSUS BAGI PESAKIT KENCING MANIS
JANGAN POTONG !!
JANGAN TUNGGU LAMA-LAMA DAPATKANLAH SPRING SUDUCE SEKARANG!!”


APAKAH SPRING SU-DUCE ?

SPRING SU-DUCE merupakan ramuan khas untuk menjaga kesihatan tubuh badan dari segi zahir ban batin .


Ia juga boleh membantu merawat penyakit-penyakit kritikal antaranya kencing manis , buah pinggang , darah tinggi , jantung dan penyakit –penyakit kritikal yang lain.


SEJARAH SPRING SU-DUCE
SPRING SU-DUCE telah diilhamkan oleh seorang tabib cina yang mengamalkan prinsip terapuetik , penyelarasan , dan menguatkan dalam pemulihan masalah kesihatan . Dan SPRING SU-DUCE telah pun diuji oleh pakar-pakar perubatan khasnya dari China dan menunjukkan pencapaian yang memuaskan dengan kadar keberkesanan setinggi 90% dalam menangani masalah glukosa ( gula ) yang amat berlebihan .


BAGAIMANAKAH SPRING SU-DUCE DIHASILKAN ?
SPRING SU-DUCE dihasilkan melalui adunan herba – herba asli 100% dari negara China yang digabungkan daripada jenis-jenis tumbuhan semulajadi diantaranya Clematis Root ( weilingxian ) , Red Sage Root ( danshen ) , Wolfbery Bark ( digupi) , Poria ( fuling),turmeric ( jianhuang ) dan dioscorea ( hanya bagi menghasilkan penawar istimewa .


SIAPA YANG HARUS MENGGUNAKAN SPRING SU-DUCE ?
Bagi mereka yang mengalami gula berlebihan ( kencing manis ) , masalah buah pinggang , tekanan darah tinggi , dan masalah – masalah yang menggangu kestabilan tubuh badan .


BAGAIMANA CARA MENGGUNAKANNYA ?
· Mula dengan 1-2 kapsul sehari
· 2-3 kali sehari sebelum makan
· 3 minggu satu tahap



PERINGATAN PENTING !!!
· Selangkan 1 jam selepas / sebelum ambil SPRING SU-DUCE dengan ubat lain / insulin
· Pengunaanya yang berterusan akan mengurangkan kadar dosnya .


JANGAN BELENGAH – LENGAH LAGI ……..DAPATKAN IA SEGERA !!!!!

Tuesday, October 20, 2009

Apa itu DIABETES?


Apa Dia Diabetes ?

Diabetes ialah satu keadaan di mana tubuh seseorang itu tidak dapat menggunakan KABOHIDRAT ( gula dan kanji ) di dalam makanan , dengan sempurna . Ini menyebabkan kadar gula yang berlebihan dalam darah .

Selepas di hadamkan makanan bergula dan berkanji bertukar menjadi GLUKOS . Glukos akan dibawa dalam darah kesemua bahagian badan .

INSULIN yang dihasilkan oleh organ PANKREAS membantu glukos memasuki sel-sel badan untuk digunakan sebagai TENAGA . Bagi orang yang menghidap diabetes , pankreas tidak menghasilkan insulin dengan secukupnya atau insulin yang dikeluarkan tidak berkesan .


Tanpa insulin , sel-sel badan tidak dpat menerima bekalan gulkos dan pesakit akan berasa letih kerana kekurangan tenaga . Kadar gula dalam darah menjadi tinggi .Gula yang berlebihan ini akan keluar melalui air kencing .


Panduan Makanan Untuk Pesakit Diabetes

Kawalan makanan amat penting dalam rawatan penyakit diabetes . Anda perlu mengamalkan pemakanan yang sihat untuk memelihara kesihatan .


MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN
Elak makanan yang terdiri dari makanan berkabohidrat yang mepunyai kandungan gula yang tinggi. Makanan ini akan menambahkan gula dalam darah .
Contoh : - Pelbagai jenis gula , kuih – muih , biskut manis , kek , gula-gula , coklat , aiskrim , minuman ringan , sirap kordial , susu pekat manis , jem , kaya , madu dan minuman beralkohol .

MAKANAN YANG DIBENARKAN TANPA SEKATAN
Makanan yang kandungan tenaga dan kabohidratnya rendah boleh dimakan dengan BEBAS.

· Semua Jenis Sayuran
Contoh : - sawi , kangkung , bayam , kobis , kacang buncis , kacang panjang , bendi , tomato , terung dan sebagainya .

· Semua cecair dan minuman tanpa gula
Contoh : - sup air , air kosong , teh dan kopi ‘o’ tanpa gula , teh cina , air limau , air bali tanpa gula
· Perasa dan Perencah
Contoh : - serbuk chili , kari , kunyit , rempah ratus , bawang merah , bawang putih , halia , lengkuas , serai dan sebagainya

· Semua daging tanpa lemak , ayam tanpa lemak dan kulit , tauhu , kuning telur ( 2-3 biji seminggu ) , ikan , ikan bilis tanpa kepala dan perut . Hadkan makanan tinggi kolestrol seperti makanan laut ( udang sotong , kerang , siput ) organ dalaman ( hati , otak , limpa , paru – paru )


MAKANAN YANG PERLU DIKURANGKAN / DISUKAT
Makanan ini mengandungi sedikit gula atau kabohidrat dan boleh dimakan tetapi perlu DIKURANGKAN.

Contoh : - Susu dan hasil tenusu , Bijirin dan hasil bijirin , kacang dan kekacang dan buah – buahan

KURANGKAN PENGAMBILAN KOLESTROL DAN LEMAK TEPU
Makanan ini akan menambahkan berat badan dan menyumbat saluran darah . Ia meningkatkan risiko penyakit jantung , angin ahmar dan kegemukan .



Mengawal Berat Badan

Berat badan yang berlebihan adalah merbahaya . Insulin tidak berkesan bagi mereka yang mempunyai lebihan berat badan .

Senaman menggunakan glukos darah membakar lemak- lemak dalam badan serta memperbaiki edaran darah dan menguatkan jantung anda

Bersenam selama 20 – 30 minit setiap kali sekurang-kurangnya 3 kali seminggu .


Panduan Am

Anda boleh menikmati 3 hidangan utama ( sarapan pagi , makan tengahari , makan malam )

Agihkan jumlah pengambilan makanan yang perlu disukat supaya tidak berlebihan pada satu masa tertentu . Makanan yang dihadkan adalah makanan berkabohidrat yang akan meningkatkan paras gula darah .

Tingkatkan pengambilan serat dalam diet . Ini dapat membantu mengawal paras gula dalam darah dan mengelakkan sembelit . Sumber serat yang baik adalah bijirin penuh , buah – buahan , sayur – sayuran , kacang dan kekacang dan biji – bijian

Kurangkan penggunaan garam dalam masakan dan elakkan makanan tinggi kandungan kandungan garam .

Kurangkan jumlah pangambilan lemak atau minyak terutamanya lemak tepu seperti krim , minyak kelapa , santan dan krim salad .





*Sumber dari JABATAN PENDIDIKAN KESIHATAN, HOSPITAL KUALA LUMPUR